Episodes
Grensene mellom privat og offentlig har flyttet seg på sosiale medier, og det er mange skjær i sjøen i den nye, digitaliserte verden. Men det er ingen grunn til å ha moralsk panikk. Vi trenger tykke beskrivelser som gir nyanser og gjør det mulig å skille mellom snørr og barter.
Published 11/20/19
Published 11/20/19
Episode 4. Tim Wendelboe, Magnus Humle and Martin Demant Frederiksen talk with Thomas about grassroots sustainability in the city. Coffee, lettuce and architecture are among the subjects they discuss.
Published 10/23/19
Episode 3. Forskningen er som en romsonde som sendes ut i verdensrommet for så å komme tilbake for å rapportere hva den har funnet ut. Problemet er bare at den ofte ikke vender tilbake. Denne episoden handler med andre ord om god kommunikasjon om forskning og hva som skal til for å oppnå den.
Published 10/19/19
I denne episoden snakker Thomas med Ida Aalen, som er spesialist på sosiale medier, om nettverk, vennskap, forpliktelser og paradokser knyttet til de virtuelle fellesskapene som tar stadig større plass i våre liv.
Published 10/13/19
Forholdet mellom menneske og smartmobil blir stadig mer intimt, og mobilen er blitt en forlengelse av kroppen. Petter Bae Brantzæg har forsket på hvordan ungdom bruker Instagram og Snapchat, og har de siste årene studert forholdet til chatbots. Siden 2016 er de mest avanserte chatbotene blitt mer og mer menneskelige, takket være viktige gjennombrudd i kunstig intelligens. En dag blir det kanskje umulig å høre forskjell på Apples Siri og Siri i nabohuset.
Published 09/27/19
Leading communication researcher Richard (Rich) Ling speaks about the emergence of dispersed communities, availability and how the smartphone brings some of us closer together.
Published 06/07/19
Dingsene gjør livet friksjonsfritt og enkelt, men de truer konsentrasjon og frihet fra overvåkning. Einar Flydal mener også at elektromagnetisk stråling har helsemessige og økologiske virkninger som blir neglisjert av tunge økonomiske og politiske interesser.
Published 05/29/19
Samfunnsforsker Einar Flydal forklarer sammenhengen mellom privatiseringen av telenettet, smarttelefoni, overgangen til nettverksøkonomi og hvor viktig det er å være først ute.
Published 05/20/19
Torgrim Eggen snakker med Thomas om skriftkultur, telefonskrekk, filtere og polariseringen på Facebook, men han sammenligner også total åpenhet for informasjon med psykedeliske eksperimenter med stoffer som LSD.
Published 05/11/19
Ståle Wig snakker med Thomas om grensen mellom det nyttige og det narkomane i vår omgang med smarttelefonen. For en tid siden leste han at fargene på telefonen stimulerer hjernen omtrent som sukker eller kokain, og stilte sin mobil på svart/hvitt. Wig forteller også om hva som skjer på Cuba nå, bare noen måneder etter at vanlige kubanere har fått enkel tilgang til internett.
Published 05/02/19
Vi må se smarttelefonen i et videre, evolusjonært og kulturhistorisk perspektiv for å forstå hva den er, sier forsker Henrik Sinding-Larsen.
Published 04/25/19
Hvor går grensene mellom sosialt samvær og gjensidig overvåkning i en tid da mange av oss er online 24/7? John Erik Riley, aktuell med "Øynene i ørkenen", deler sine tanker om blant annet overvåkning, privatliv og hva smarttelefonen gjør med evnen til å lese bilder.
Published 04/19/19
I denne samtalen med Thomas snakker Espen Ytreberg om samtidighet, de klassiske fellesskapene som oppstod når folk leste de samme avisene og satt foran tv-skjermen sammen, sammenlignet med de nyere, virtuelle fellesskapene på nettet. Det er blitt hardt arbeid å skape fellesskap i den mer fragmenterte tiden vi har nå.
Published 04/12/19
Maria Kartveit snakker om sine yndlingsapper, hvordan smarttelefonen kan fortelle deg om egget er ferdig kokt, og hvorfor det er fint å bare se ut av vinduet.
Published 04/03/19
Thomas Hylland Eriksen og Peter Normann Waage snakker om hva slags forhold André Bjerke ville ha hatt til smarttelefonen, forskjellen på håndskrift og maskinskrift samt bøker og kindle-apper, hjernetrim og evnen til å huske telefonnumre, Freuds nevø og markedsføring av sigaretter – og alt dreier seg om smarttelefonen.
Published 03/28/19
Episode 2. Dag Hessen: Synker gjennomsnittsintelligensen på grunn av smarttelefonen?
Published 03/21/19
Forfatteren og fysikeren Eirik Newth var en av de første til å skrive om smarttelefonen i Norge. Her tenker han høyt om hva den har gjort med oss, og hva vi gjør med den.
Published 03/14/19