Episodes
لورنس عربستان، فیلمی است در راستای همان سبک آشنای دیوید لین، ساختاری ترکیبی از حماسه، بیوگرافی و اقتباس. فیلمی که روزگاران تاریخی از حیات ملی جهان عرب را به حماسی‌ترین فرم ممکن، وقایع‌نگاری می‌کند. دیوید لین، در مقام تصویر‌گرِ تاریخ، هرچند نشانه‌های نزدیک به حقیقت آن زمان را آنگونه که باید در فیلمش ندارد اما مولفه‌های اجتماعی-فرهنگی زمانه‌ معاصر را نیز در اثر حماسی - سیاسی اش نمی‌آمیزد. در این برنامه، نیما قاسمی، پژوهشگر حوزه فلسفه و امیر گنجوی، پژوهشگر حوزه هنر از زیبایی نمایی سلطه درسینمایی...
Published 06/16/24
در اکران این هفته دو فیلم تجربی خواهید دید. نخست مستندی با نام «کنعان» کاری از ناصر کلهر که یک روایت ذهنی- واقعی است از هنر در تبعید یا غربت. کنعان یک جستجوگری است در خیابان های غربت برای یافتن یک هنرمند گمشده. سپس، فیلم کوتاه تجربی «من و دیگران» که یک پرتره شخصی درباره شخصيت درونی و يا خود واقعی انسان است. مهدی رازی، كارگردان سعی كرده با بازی در سه نقش متفاوت به سرنوشت هايی كه ممكن بود در سوئد دچار شود بپردازد.
Published 06/09/24
تورج اصلانی که نامش به عنوان مدیر فیلمبرداری فیلم‌های شاخص و شناخته شده سینمای بدنه دیده می‌شود و از او یک فیلمبردار تراز اول و کارکشته ساخته، اما در فیلمسازی کمتر شناخته شده است. از فعالیت‌های تورج اصلانی به عنوان مدیر فیلمبرداری به فیلم‌هایی نظیر"مالیخولیا"، "آشغال‌های دوست‌داشتنی"، "سن پطرزبورگ" و" فصل کرگدن" می‌توان اشاره کرد. تورج اصلانی فیلم‌های سینمایی "جینگو، روایت معلق"، "حمال طلا"، "بی سرزمین" و "وابِل" رابه عنوان تهیه کننده و کارگردان در کارنامه کاری خود دارد و او در این برنامه از...
Published 06/02/24
در سينمای کیشلوفسکی به عنوان یک فيلمساز مدرنیست متأخر، انسان مدرن دغدغه‌ اصلی است. انسانی که از یک طرف درگیر عواطف و رخدادهای شخصی (مرگ، عاشقی، شکست) است و از سوی دیگر آماج بمباران گفتمان‌های سیاسی- اجتماعی است. کریشتوف کیشلوفسکی مستندساز و فیلمنامه‌نویس برجسته لهستانی است. او را در جهان بیشتر با فیلم‌های سه‌رنگ، زندگی دوگانه ورونیک و ده‌ فرمان می‌شناسند. او با ادبیات درهم آمیخته بود و هیچگاه از فیلم‌هایی که ساخت راضی نبود و آنها را تهی می‌دانست.این فیلمساز سعی داشت جهان درون را به تصویر...
Published 05/26/24
تورج اصلانی، فارغ‌التحصیل رشتهٔ گرافیک و کارگردانی سینما از دانشگاه سوره تهران، جوان‌ترین و اولین فیلمبردار ایرانی است که توانسته جایزه بیستمین جشنواره تخصصی فیلمبرداران جهان پلس کمرایمیج برای فیلم «بغض» و «فصل کرگدن» را به ارمغان بیاورد. از ده سالگی با دوربین حرفه ای عکاسی می کرد و در سینمای جوان کرمانشاه تعداد زیادی فیلم کوتاه ساخت و به تصویر کشید.
Published 05/19/24
فیلم کوتاه «هزار و صد» با کارگردانی و بازیگری شبنم طلوعی روایتی از بازجویی یک زن که در مراسم چهلم حدیث نجفی بازداشت شده است را روایت می کند. فیلم یک روند سخت و نفس‌گیر روان شناختی از فشار نهادهای امنیتی برای اعتراف گرفتن از معترضان بویژه زنان است. مهمانان: شبنم طلوعی بازیگر و کارگردان، بهفر بهادران نوازنده و آهنگساز فیلم و نیما قاسمی پژوهشگر حوزه فلسفه درباره "هزار و صد" ارائه نظر کرده اند.
Published 05/12/24
برخی تارانتینو را یک پست مدرن می‌دانند و برخی نیز به دلیل حجم بالای خون و خون‌ریزی‌هایش در فیلم ها، او را جزیی از بدنه‌ سینمای آمریکا می‌دانند که سرگرمی و یک‌بار مصرفی، مانیفست اصلی است اما هستند عده کمی نیز که همین عناصر را نشانی از فلسفه و شاعرانگی این فیلمساز غیر متعارف آمریکایی قلمداد کنند. در این برنامه،علی فرهمند نویسنده، منتقد و فیلمساز و امیر حسین بابایی نویسنده و کارشناس سینمایی از ویژگی‌های سینمایی تارانتینو گفته اند.
Published 05/05/24
دیوید لینچ، پیش‌گوی رستگاری "فانتزی" انسان رسانه محور است، لینچ با هنر خود در سینما، معناتراشی‌های ذهن انسان مُدرن را بر هم می ریزد، ژنریک عمومی را هجو و منتقد برخی مناسبات و فرهنگ آمریکایی است. و مهمتر اینکه، رسانه برای لینچ، ابزار هجو است. مهمانان: علی فرهمند و امیرحسین بابایی
Published 04/28/24
سینمای تیم برتون با اتفاق‌افتاده‌های فانتزی، جهان‌های خیالی، و طرح‌های بصری استثنایی، مخاطبان را به سفر دنیایی پُراز رویاها و تصاویر شگفت‌انگیز می‌برد و با شخصیت‌های غیرعادی و انتقادی، تجربه‌ هنری جذاب و منحصربه‌فردی را ارائه می‌دهد. در سینمای تیم برتون، دیوانگی یک نفر، واقعیت شخص دیگری است. در این برنامه، امیرحسین بابایی و علی فرهمند از ویژگی‌ها و مختصات فرمی - محتوایی سینمایی تیم برتون گفته‌اند.
Published 04/21/24
ساختار فیلم‌های پل توماس اندرسون، کارگردان آمریکایی از روش‌های نوآورانه و غیرخطی در داستان‌های بندانگشتی بهره می‌برد و شخصیت‌ها و رویدادها، به طرز غیرمعمول و زاویه‌دار به تصویر کشیده می‌شوند. هرچند، فرد، خانواده و نظام سرمایه‌داری آمریکا موضوع اصلی فیلم های اندرسون هستند اما الهیات وجه مشخص درنگرش او در سینما است. در این برنامه، امیرحسین بابایی، نویسنده و کارشناس سینمایی و علی فرهمند، منتقد و فیلمساز از وجوه فکری پل توماس اندرسون در فرم و محتوای سینمایی سخن گفته اند.
Published 04/16/24
آندری تارکوفسکی سینماگر روسی که با هفت فیلمی که ساخت، نتوانست نظر مخاطب عام را به خود جلب کند. او تنها شاعر یکتا در سینما بود که عملا فرم‌گرایی را از ابتدا تا پایان آزمایش و خطا کرد. منتقدان می گویند: تماشاگر تارکوفسکی خوب به این مساله آشنا است که او مسیری مابین قلب و فکر انسان یافته و توانسته احساسات را با عمیق‌ترین سوالات بشری پیوند بزند و از دل آنان، تصویری ساده بیرون بکشد.
Published 04/07/24
سینمای لارس فون تریه، کارگردان دانمارکی یکی از پیچیده‌ترین هاست. این پیچیدگی، محصول مفاهیم و فلسفه‌های اجتماعی و روانشناسانه‌ای است که در پس آثار او جاری است. سینمای او ساختار شکن است، نمود این ساختار شکنی در آنجاست که در سال ۹۵ میلادی، به همراه توماس وینتربرگ، سورن یاکوبسن و کریستین لورینگ، قانون "دومه ۹۵" را امضا کردند تا متعهد شوند به هیچ قاعده و قانون کلاسیک و آکادمیک سینما وفادار نخواهند بود. صاحبنظران معتقدند، سینمای فون تریه سینمای زخم‌ها و دردهاست، سینمایی که نگاه کردن به زندگی را...
Published 03/31/24
این فیلم فدریکو فلینی فیلمساز ایتالیایی، قصه ای برای روایت و روایتی برای داستانش ندارد. در این برنامه، امیر پوریا منتقد و محقق حوزه سینما درباره اینکه چرا نباید از این شاهکار فلینی ترسید، می‌گوید و اینکه چرا کارگردان در این فیلم، ابعاد زنانه خفته در یک مرد را برای کمک به بازیابی او فرا می‌خواند؟
Published 03/24/24
هادی دینه‌وری، فیلمساز و محقق از جسارت پیتر باگدانویچ در خلق امضا خود در دل سینمای کلاسیک می گوید. از وجوه مشخص قهرمان در داستان‌ها و نگاه باگدانویچ به جهان. تحلیل فیلم ماه کاغذی ساخته این فیلمساز آمریکایی متولد نیویورک از نگاه دینه‌وری و نمایش فیلم کوتاه (گاهی وقتها) به کارگردانی منتقد برنامه.
Published 03/17/24
در اکران این هفته، سه فیلم عنکبوت مقدس ساخته علی عباسی، برادران لیلا به کارگردانی سعید روستایی و جنگ جهانی سوم اثر هومن سیدی، بصورت مستقل در سرفصل‌های مضمونی و فرمی بررسی شده اند.
Published 03/10/24
فیلم وقتی همه خوابیم یک فیلم در فیلم از تجربیات بهرام بیضایی، یک توصیف از/ یا یک فریاد بر شرایط سینمای ایران است. امیرحسین بابایی، نویسنده و منتقد، درباره فیلم سخن می‌گوید و همینطور درباره ابعاد و و یژگی های فیلم و مهمتر اینکه گره خوردگی آن با مسائل اجتماعی- سیاسی روز در ایران توضیح می‌دهد.
Published 03/03/24
اسب تورین رادیکال‌ترین فیلم بلا تار، کارگردان مجارستانی است. هم در فرم و هم در معنا. اسب تورین ادامه زیست اسبی است که به بنابر روایتی، نیچه ی فیلسوف زمانی که شاهد کتک خوردن آن از طرف دهقان صاحبش می شود،با او همذات پنداری کرده و پس از آن اتفاق، به مدت ده سال گوشه گیر می شود و نهایتا جان می سپارد. در این برنامه،علی فرهمند، فیلمساز و محقق حوزه سینما درباره جهان بینی بلاتار در اسب تورین و ویژگی های این فیلم گفته است.
Published 02/25/24
فیلم‌های ترنس مالیک، کارگردان نام دار آمریکایی، تداوم دائمی هم‌اند و گویی هرکدام بخشی از یک فیلم طولانی‌اند. به همان اندازه که آثار مالیک در گذر زمان از شکوفایی شخصیت‌ها و فضاها بهره برده اند، خود او نیز در این سفر به تعالی ذهنی و ساختاری در سینما رسیده است. در این برنامه علی فرهمند، نویسنده و منتقد از جهان بینی و دنیای سینمایی ترنس مالیک گفته است.
Published 02/18/24
معنای گمشده یا کنایه‌آمیز در ترکیب دو کلمه (زندگی شیرین)، همان چیزی است که فدریکو فلینی می‌خواهد در فیلمش به مخاطب ارائه کند. زندگی شیرین، روایت دورافتادگی انسان از بنیادهای معنوی و ارزش‌های اخلاقی و همچنین ابزار باورهای دینی اجتماعی در دست دلالان اقتصادی است که به شکل واضح برای آن اعلام خطر می کند.
Published 02/11/24
جهانی که کریستوفر نولان، فیلمساز آمریکایی از جهان هستی روایت می کند، حبس و زندانی است که انسان از برداشت شخصی اش از گذشته و ماهیت دنیا برای خود ساخته است. این هفته آرزو خلیلی،محقق حوزه فلسفه هنر از آمریکا و علی فرهمند، نویسنده، منتقد و فیلمساز از تهران، مناظر سینمایی و فلسفی اثار و سبک کار ونگاه نولان را رمزگشایی کرده اند
Published 02/04/24
نمایش فیلم سینمایی کمال‌الملک ساخته علی حاتمی در سال ۱۳۶۴، با واکنش‌هایی ضدونقیض روبه‌رو شد. عده‌ای به‌تندی به فیلم تاختند و برخی منتقدین اما فیلم را نشانی از جنبه شاعرانگی فیلمساز در مواجهه با تاریخ دانستند. مخالفان می گفتند:‌ در فیلم، بعضی رویدادها پس و پیش شده‌است، بعضی وقایع مهم حذف، و بعضی دیگر تحریف شده‌اند و دست آخر اینکه تاریخ رمان و قصه نیست که برداشت آزاد از آن داشت. اما حاتمی دیگر در بند تاریخ نبود. این در بند نبودن نه به دلیل تاریخ‌ ندانی‌ علی حاتمی، بلکه نمودی از تبعیت عاطفی ذهنی...
Published 01/28/24
فیلم «رقصنده با گرگ»، به کارگردانی کوین کاستنر، یک اثر هنری استثنایی است. این فیلم، عناصری از خودشناسی و ارتباط عمیق انسان با طبیعت را به تصویر می‌کشد. کاستنر با استفاده از تصاویر زیبا و موسیقی فوق‌العاده، تمایز این اثر را در دنیای سینما ایجاد کرده است. "رقصنده با گرگ" نه تنها یک تجربه بصری جذاب است بلکه به تماشاگر فرصت می‌دهد تا در دل طبیعت و هنر، در جستجوی خودشناسی و محیط زیست محیطی عظیم قرار گیرد.
Published 01/14/24
ویژگی‌ها و مولفه‌های سینمایی نوری بیلگه جیلان از طبیعت‌گرایی، مولفه‌های روایت مدرن، تهی بودن از آرمان‌گرایی در سینما وتاثیرپذیری از عباس کیارستمی و .سهراب شهید ثالث، موضوعات اکران این هفته است
Published 01/07/24
"ترامافون" نخستین فیلم کوتاه بهار ایروانی در مقام کارگردان و نویسنده و یک فیلم متفاوت در سینمای کوتاه ایران است. الگوی فیلم این است: در یک بستر جادویی و واقع گرایانه (نه رئالیسم جادویی) و البته فرم محور، زنی که به بیماری ترحم طلبی مبتلاست، با بهره گرفتن از ابزار شبکه‌های اجتماعی به دنبال برآورده کردن نیازهای روحی خود است. زن، ناخواسته و متاثر از بیماری، کودک خود را نیز دستمایه رفتارهای خود کرده است. علی فرهمند، فیلم شناس و مدرس سینما با حضور کارگردان، بهار ایراونی و بازیگر، داوود ثروتی، از...
Published 12/31/23