Episodes
Ruokarauha hemmottelee kuulijoita yhdellä yllätysjaksolla! Mitä "terveellinen" tarkoittaa ja miten dieettikulttuuri vääristää näkemyksiämme siitä? Miksi muoti ahdistaa ja minkälaisia kognitiivisia vinoumia liittyy toipumiseen? Aiheina myös mm. ahmimiseen liittyvä häpeä ja läheisen laihdutuspuheen sietäminen.
Published 08/31/22
Published 08/31/22
On viimeisen Ruokarauha-jakson aika! Mitkä ovat tärkeimpiä asioita, jotka toivomme jokaisen muistavan podista? Mitä olemme itse oppineet? Paljastamme myös kuunnelluimmat jaksot sekä omat suosikkijaksomme. Ruokarauhan tarina ei pääty, vaan juttu jatkuu Instagramissa @ruokarauhapodi.
Published 12/17/21
Elina Gustafsson on kärsinyt syömishäiriöoireista lapsesta asti, mutta nyrkkeilyvuosien aikana oireilu paheni. Ortoreksian ja ahmintahäiriön uransa aikana läpikäynyt Elina peräänkuuluttaa nyrkkeilymaailmaan vastuullisempaa valmennusta ja turvallisempaa painopuhetta, jotta tulevien urheilijoiden ei tarvitsisi uhrata menestykselle omaa terveyttään. Toipumisprosessissa pitkällä oleva Elina kertoo, miten suhde ruokaan ja kehoon on muuttunut ja kuinka ammattinyrkkeilyn lopettaminen on vaikuttanut...
Published 12/08/21
Toipumiseen liittyy monia mietityttäviä ilmiöitä. Mikä on pohjaton nälkä, ja onko se viite puhkeavasta ahmintahäiriöstä? Mitä on kvasitoipuminen ja mistä tietää, onko toipuminen jäänyt junnaamaan? Keskustelua myös toipumisesta ilman diagnoosia ja anoreksiakateudesta.
Published 11/03/21
Syömishäiriö sotkee usein liikuntasuhteen. Tässä jaksossa pohditaan sitä, miltä näyttää terve liikuntasuhde ja miten sitä kohti voisi pyrkiä. Pohdimme myös siitä, miksi liikuntaa ihannoidaan niin paljon ja miten voisi tunnistaa, onko liikunta itselle enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Jos liikunta ei sovi itselle, millaisella tekemisellä sen voisi korvata? Jakson tekemiseen ovat osallistuneet Ruokarauhan Instagram-seuraajat.
Published 10/20/21
Minkälainen stigma liittyy lihavuuteen ja miten se vaikuttaa lihavien käsityksiin itsestään? Lihavuudesta, fat phobiasta ja laihdutuksen haitoista puhumassa psykofyysiseen lähestymiseen erikoistunut ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija Anette Palssa, joka tarjoaa vinkkejä tilanteisiin, joissa paino otetaan lääkärillä aiheetta puheeksi. Vinkkejä myös ammattilaisille sensitiiviseen painon puheeksi ottamiseen sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevaan lähestymistapaan.
Published 10/06/21
Psykoterapeutti Ville "WILLFEEL" Merinen istuu Ruokarauhan kanssa alas keskustelemaan häpeästä, syyllisyydestä, perfektionismista, itsetunnosta sekä suhteesta vanhempiin. Miten psykodynaaminen terapeutti lähestyy syömishäiriöitä ja miten itsetuntoaan voisi pyrkiä vahvistamaan?
Published 09/22/21
Miksi joku sairastuu syömishäiriöön ja joku toinen ei? Syömishäiriön syntymekanismit ovat moninaisia ja vaikeasti paikannettavissa. Asiaa mm. geeneistä, hormoneista, yhteiskunnasta ja persoonallisuudesta. Onko perfektionismi sairastuttava defenssi vai luonteenpiirre, ja mitkä mekanismit linkittävät naiseuden sairastumisalttiuteen?
Published 09/15/21
Vammaisilla on kohonnut syömishäiriöriski, jota selittävät esimerkiksi syrjivät rakenteet ja tarve kontrolloida omaa kehoa. Mitä syömishäiriöriskille ja syrjinnälle voi tehdä? Kanssamme aiheesta on juttelemassa syömishäiriön itsekin kokenut vammaisuus- ja mielenterveysaktivisti Pinja Eskola.
Published 09/08/21
Sairastuttaako tunnollisuus syömishäiriöön? Onko anoreksia todella kaiken täydellisyydentavoittelun multihuipentuma? Entä onko miehen syömishäiriö aina lisäravinteita ja lihasten kasvattamista? Kolmannen kauden avausjakso tarjoaa vastauksia mm. näihin ja moniin muihin pinttyneisiin uskomuksiin syömishäiriöistä.
Published 09/01/21
KESÄSARJA. Relapsit voivat tuntua pelottavilta, mutta ne ovat yleisiä. Miten toimia, kun sairaus uusiutuu? Juttelemme myös siitä, miten relapseja voi ehkäistä.
Published 07/09/21
KESÄSARJA. Oletko kyynelehtivä meduusa vai ärhäkkä terrieri? Pidätkö yllä toivoa vai loppuvatko keinosi syömishäiriön edessä? Tässä jaksossa keskitytään läheisiin ja siihen, mitkä reaktiomallit syömishäiriöisen käytökseen auttavat sairastuneen lisäksi läheistä jaksamaan. Erilaisten reaktioiden pohtiminen voi auttaa myös sairastavia ymmärtämään läheisiään paremmin.
Published 07/08/21
KESÄSARJA. Mistä puhumme, kun puhumme hyvinvoinnista? Kertooko paino tai BMI siitä, miten terve tai sairas ihminen on? Vastauksia muun muassa näihin sekä siihen, mikä hyvinvoinnin kapeassa määrittelyssä ärsyttää.
Published 07/07/21
KESÄSARJA. Syömishäiriö etenee vaiheittain, mutta mitkä ovat eri vaiheiden tyyppipiirteet, ja miten läheiset voivat kussakin vaiheessa tukea sairastunutta?
Published 07/06/21
KESÄSARJA ALKAA! Minkälaisia vaikeuksia voi liittyä kesään, kun sairastaa syömishäiriötä? Asiaa kesäpukeutumisesta, kehonkuvasta ja sosiaalisesta syömisestä sekä rohkaisua kesäherkutteluun.
Published 07/05/21
Kauden viimeinen jakso käsittelee syömishäiriöstä toipumista. Toipuminen on haastava, mutta palkitseva prosessi, joka vaatii rohkeutta ja oikeanlaista motivaatiota. Jaksossa Kirsti ja Lina kertovat omista toipumiskokemuksistaan ja lukevat kuulijoiden toipumiseen liittyviä ajatuksia. Keskustelemme siitä, miten toipumiseen voisi motivoitua, mikä toipumisessa on yllättänyt positiivisesti ja mikä taas on ollut haastavinta. Jaamme myös oivalluksia, jotka ovat auttaneet meitä sekä kuulijoita...
Published 04/07/21
Sisältövaroitus: oireilun kuvailu. Anoreksia on syömishäiriöistä tunnetuin, joskin harvinaisin. Vieraana jaksossa on anoreksiasta selvinnyt toimittaja, juontaja ja kirjailija Maria Veitola, joka kertoo elämästään sairauden kanssa ja pohtii sitä, minkälaisia vaiheita sairauteen liittyi. Anoreksiaan kuuluu usein vaarallinen kuherruskuukausi, jota leimaa sairaudentunnottomuus. Matka anoreksiasta terveeseen elämään ei ole helppo, mutta se opettaa arvostamaan omaa kehoa ja terveyttä uudella tavalla.
Published 03/31/21
Miehet sairastavat samoja syömishäiriöitä kuin naisetkin, mutta miesten sairastamisesta puhutaan vähemmän. Negatiivinen kehonkuva ja ulkonäköpaineet altistavat myös miehiä syömisen ongelmille. Jaksossa keskustelemme tutkija Henri Hyvösen kanssa syömishäiriöistä ja kokemuspuhuja Emil Kastehelmen kanssa ulkonäköpaineista.
Published 03/17/21
Pitääkö hiilihydraatteja vältellä? Lihottaako banaani? Puhdistaako paasto, entä onko sokeri vaarallista? Te kysyitte, me vastaamme! Erilaiset myytit ja pelot ruokaan liittyen ovat erityisen yleisiä syömishäiriötä sairastavilla. Ravitsemusmyyteistä kanssamme on keskustelemassa ravitsemusasiantuntija Heidi Kinnunen, joka murskaa haitalliset myytit yksi kerrallaan.
Published 03/10/21
Terveellisyyden tavoittelu voi pahimmillaan johtaa jopa syömishäiriöön. Tämän on kokenut myös aitajuoksija Lotta Harala, jonka kanssa keskustelemme ortoreksiasta, sen vaikutuksista terveyteen, sosiaaliseen elämään ja psyykkiseen hyvinvointiin. Lotta antaa vinkkejä, miten nuoret urheilijat voivat ylläpitää terveyttä ja välttää syömisten liiallista syynäämistä. Lotta kertoo myös, mitä hyvää ruokasuhteen korjaaminen rennommaksi on tuonut hänelle.
Published 03/03/21
Syömishäiriöihin liittyy psyykkisten oireiden lisäksi paljon fyysisiä hankaluuksia, mutta miten syömishäiriöt ja suolistosairaudet liittyvät toisiinsa? Vastauksia antaa suolistoterveyteen perehtynyt laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen. Tulehduksellista suolistosairautta sairastava Niklas jakaa oman tarinansa sairauden vaikutuksista ruoka- ja kehosuhteeseen.
Published 02/24/21
Onko muilla tosiaan parempi seksielämä kuin sinulla? Todennäköisesti ei. Syömishäiriö vaikuttaa seksuaalisuuteen, mutta seksuaalinen trauma voi myös laukaista syömishäiriön. Keskustelemme psykiatri ja seksuaaliterapeutti Anna Keski-Rahkosen kanssa syömishäiriöistä ja seksuaalisuudesta sekä seksiin liittyvistä paineista ja haluttomuudesta. Keski-Rahkonen antaa vinkkejä, miten seksuaalisuuteen liittyviä haasteita voisi lähestyä.
Published 02/17/21
Ahmintahäiriössä vaihtelevat usein ahmimiskohtaukset ja tiukat, kurinpalautukseen tähtäävät dieetit. Laihduttamisyritykset vain pahentavat häiriötä, mistä on kokemusta myös bloggaaja Veera Biancalla. Veeran kanssa keskustelemme ahmintahäiriöstä, ja Veera kertoo, miten somevaikuttaja Freelee the banana girl ja julkkislääkäri Pippa Laukka liittyvät hänen syömishäiriömatkaansa.
Published 02/10/21
Syömishäiriöiden hoidon saatavuus ja laatu vaihtelevat, ja ongelman korjaaminen vaatii poliittista tahtoa. Hoitoon pääsy on ihmisoikeus, joka ei saisi riippua painosta, iästä tai paikkakunnasta. Kanssamme syömishäiriöiden politiikasta puhumassa europarlamentaarikko Alviina Alametsä, jolla on pitkä kokemus mielenterveystyön edistämisestä. Alviina antaa myös vinkkejä siihen, miten kuka tahansa voi edistää mielenterveysasioita ruohonjuuritasolla.
Published 02/03/21