Episodes
Twintig jaar na de aanslagen op het World Trade Center in New York, 11 september 2001, komt bij velen de vraag 'Waar was jij' op. Reinout van Wagtendonk was jarenlang Amerika-correspondent voor BNR, óók tijdens 9/11. Roos Abelman en Donatello Piras blikken uitgebreid met hem terug op die dag.
Published 09/09/21
Published 09/09/21
Hij pleit al jaren voor verandering van de bestuurscultuur in Den Haag en zijn roep heeft nog nooit zo urgent geklonken: minister van Staat en meervoudig informateur Herman Tjeenk Willink. Toch wordt in de Tweede Kamer voorlopig nog niet geluisterd naar zijn woorden. Hij schreef er een boek over: Kan de overheid crises aan?
Published 09/08/21
Al dat lobbyen, door grote bedrijven, belangengroepen en politici, heeft veel meer invloed op onze levens dan wij beseffen. Burgers, journalisten en Tweede Kamerleden hebben vaak geen weet van wat er in Brussel allemaal bekokstooft wordt. Journalist Lise Witteman van Follow The Money en de Groene Amsterdammer legt dat allemaal uit in haar nieuwste boek: Sluiproute Brussel. Roos en Donatello spreken uitgebreid met haar.
Published 09/07/21
Max Verstappen maakte het feest tijdens de GP Zandvoort compleet met een machtige overwinning en nam zo de leiding over in het wereldkampioenschap. Inmiddels zijn de oranje stofwolken opgetrokken en kunnen wij de balans opmaken. Dat doen we met David Moolenburgh, de burgemeester van Zandvoort.
Published 09/06/21
De coronapandemie heeft volgens D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld maar weer eens duidelijk gemaakt dat de Europese politiek in zijn huidige vorm niet goed functioneert. Ze schreef er het boek 'The Scent of Wild Animals', oftewel 'de geur van wilde dieren'. Een uitspraak die van wijlen D66-oprichter Hans van Mierlo afkomstig is. Donatello Piras en Roos Abelman spreken uitegebreid met haar.
Published 09/02/21
Het nieuwe academische jaar start maandag officieel, al hebben veel studenten de afgelopen week al even in de banken gezeten. We spreken met Rianne Letschert, rector aan de universiteit van Maastricht, over het begin van het eerste normale collegejaar in jaren.
Published 09/01/21
Bijna een half jaar geleden trokken politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's meer geld uit voor de problemen waar gemeenten in ons land tegenaan lopen. Maar een nieuw kabinet lijkt vandaag verder weg dan ooit. Jan van Zanen is burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en vindt dat er wel eens haast mag worden gemaakt.
Published 08/31/21
Nog iets meer dan drie en een halve dag, maar dan gaan de ronkende Formule 1-bolides het circuit van Zandvoort eindelijk onveilig maken. Sportief directeur van de Dutch Grand Prix en oud-Formule 1-coureur Jan Lammers kijkt terug op water beter kon en blikt vooruit op de mooiste race van Nederland.
Published 08/30/21
Het CDA verkeert in een crisis. Het tij moet gekeerd en daarom is er een partijcongres op 11 september aanstaande. Ad Koppejan, oud-Kamerlid en erg actief binnen het CDA, kreeg elf jaar geleden landelijke bekendheid als dissident rond de samenwerking met de PVV. Hij schreef onlangs een opiniestuk in NRC over de cultuur in het CDA. 'Onlangs publiceerde de commissie-Spies haar evaluatierapport over de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Daarin staan een aantal goede aanbevelingen, maar veel...
Published 08/26/21
Terwijl PvdA-leider Ploumen de deur plat loopt bij informateur Mariette Hamer, zal zij zich ook druk maken om haar achterban. Zaterdag is de politieke ledenraad van de PvdA. De formatie is het hoofdonderwerp. De ledenraad kan niets afdwingen maar wel een zwaarwegend advies uitbrengen. PvdA-coryfee en oud-minister, Ad Melkert, geeft ons een voorbeschouwing.
Published 08/24/21
Tienduizenden demonstranten gingen dit weekend de straat op, namens de evenementensector. De protestactie 'Unmute Us' was overal te horen. Jolanda Jansen, in het dagelijks leven directeur van Rotterdam Ahoy, heeft er sinds de coronapandemie een flinke functie bij: ze treedt op namens de Alliantie van Evenementenbouwers.
Published 08/23/21
Suriname heeft moeilijke tijden meegemaakt tijdens de coronapandemie. De situatie is nu beter onder controle, maar de vaccinatiegraad is nog steeds erg laag. Voormalig RIVM-baas Marc Sprenger is naar Suriname gestuurd toen de Corona-nood het hoogst was. Op dit moment zit hij er opnieuw, Donatello Piras en Nina van den Dungen spreken hem uitgebreid.
Published 08/19/21
De grote thema's van dit moment - het woningtekort, de klimaatverandering en de energietransitie - vragen om onmiddellijke actie. Maar vanuit de politiek blijft het vooralsnog stil, want 154 dagen na de verkiezingen is er nog altijd geen nieuwe regering. Over de formatie, maar ook over die grote thema's gaan we praten met Alexander Rinnooy Kan. Hij is voormalig SER-voorzitter, D66-prominent, en meerdere jaren op rij volgens de Volkskrant de meest invloedrijke Nederlander.
Published 08/18/21
Meerdere Gastrobars, een ijssalon en optredens in televisie-programma's: de agenda van chefkok Ron Blaauw zit overvol. Tenminste, nu weer wel. We bespreken met hem wat hij heeft geleerd gedurende deze coronaperiode en welke dromen er nog over zijn. Zijn grootste angst was voor corona al duidelijk: het sluiten van zijn restaurants.
Published 08/17/21
Als correspondent in Amerika maakte Erik Mouthaan de economische crisis mee net als de verkiezingen van Obama, Trump en Biden. Al 15 jaar is hij voor RTL Nieuws gestationeerd in New York, nu is Erik Mouthaan even in Nederland. We spreken hem uitgebreid over zijn tijd in de VS, zijn plannen voor de toekomst en de situatie in Afghanistan.
Published 08/16/21
Dividendstrippen en falend witwasbeleid. De financiële sector is nog steeds niet vrij van slecht gedrag. En dat terwijl er wél beterschap is beloofd na de financiële crisis en de bankierseed van ruim zes jaar geleden waarmee extra ethisch besef werd beloofd. Of dit een wassen neurs is gebleken bespreken we met met Edgar Karssing, hij is hoogleraar filosofie, beroepsethiek en integriteitsmanagement aan Nyenrode Business Universiteit
Published 08/12/21
Na meer dan 18 jaar bij concurrent Radio 538 stapte Dave Minneboo drie jaar geleden over naar Q-Music. Inmiddels zijn zij de marktleider voor de jongere radioluisteraar in plaats van Radio 538. Hoe hij dat voor elkaar heeft gebokst, en of ze ooit Radio 2 nog in gaan halen als algeheel marktleider vragen we aan Dave Minneboo, programmadirecteur van Q-Music.
Published 08/11/21
Sywert van der Linden die 9 miljoen euro verdient met een omstreden mondkapjesdeal, Roche dat ons weerhoudt van voldoende coronatesten en Pfizer dat miljarden winst wegsluist: allemaal verhalen van Follow the Money. Het onderzoeksplatform groeit als kool en bewijst daarmee dat mensen willen betalen voor onderzoeksjournalistiek. Na een aantal magere jaren maakt het nu winst en liggen er plannen voor uitbreiding in het buitenland. Eric Smit is hoofdredacteur en mede-oprichter van Follow The Money.
Published 08/10/21
De wereld van start-ups en investeringsmaatschappijen wordt gedomineerd door mannen, maar de vrouwen achter investeringsfonds CapitalT willen daar verandering in brengen. Zij investeren juíst in bedrijven met een divers team. En het legt hen geen windeieren want het fonds heeft nu al 50 miljoen investeringsgeld binnengehaald. Bij ons is Janneke Niessen, mede-oprichter van CapitalT.
Published 08/05/21
Na de dodelijke aanslag op Peter R de Vries zei demissionair-minister Grapperhaus van Justitie: 'Het is nu genoeg. We moeten de drugscriminaliteit uitroeien.' Iemand die zich elke dag bezighoudt met aanpak van de jongens in de cocaïnehandel is Bart Nitrauw. Hij is Officier van Justitie Midden-Nederland. We gaan uitgebreid met hem bespreken hoe we dit veelkoppige monster één of tien kopjes klein maakt.
Published 08/04/21
Het is keihard nodig dat er een masterplan komt voor hoe we Nederland opnieuw inrichten. Want we zitten met een klimaatcrisis, een stikstofcrisis én de woningmarkt zit op slot. Dat zegt Hans Leeflang, de bedenker van de Vinex-wijken én één van de planologen die de Vierde Nota opstelde, het laatste grote plan voor ruimtelijke inrichting in Nederland. En Leeflang legt uit waarom er sinds dat plan, dat stamt uit de jaren 90 en liep tot 2015, niets meer is gebeurd.
Published 08/03/21
Marcel Levi maakte tot voor kort nog lange dagen in Londen, als ziekenhuisbestuurder én arts. Sinds een paar maanden is Levi weer terug in Nederland, als voorzitter van de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Kort gezegd ook wel de belangrijkste financier van ons land voor de wetenschap.
Published 08/02/21
De wateroverlast in Limburg, Duitsland en België, is het gevolg van extreem weer. En dat gaat de komende jaren steeds vaker voorkomen. Hoe we daarmee kunnen leren leven, vragen we aan onze Watergezant Henk Ovink, die de Nederlandse kennis over waterbeheer probeert te verspreiden over de wereld.
Published 07/29/21
De formerende partijen hebben even een pauze genomen, om zich te bezinnen. En dat doen wij ook. Wij reflecteren op de kabinetsonderhandelingen met één van de nestors van de politieke journalistiek, en winnaar van de Anne Vondelingprijs: Marc Chavannes, correspondent politiek bij De Correspondent.
Published 07/28/21