Episodes
China is verantwoordelijk voor een kwart van de CO2-uitstoot van de wereld. Met grote gevolgen voor de eigen bevolking. Daarom heeft president Xi Jinping het doel gesteld dat China in 2060 klimaatneutraal is. Maar om dat te bereiken, komt er nog wél een enorme CO2-piek rond 2030.
Published 12/08/21
Published 12/08/21
China wil zo snel mogelijk zelfvoorzienend worden. Ook op wetenschappelijk gebied. Het land zet daarom vol in op research and development. China investeert daar meer in dan de 27 landen van de Europese Unie samen. Maar toch blijven de échte Chinese innovaties vaak nog achterwege.
Published 12/01/21
In China heeft ruim 95 procent van de bevolking een zorgverzekering. Deze wordt betaald door de overheid. Maar dat betekent niet dat de Chinezen voor alles verzekerd zijn. Of dat de kwaliteit van de zorg overal hetzelfde is.
Published 11/24/21
Tot vijf jaar geleden stond er niet één Chinese bank in de top drie van grootste banken ter wereld. Nu ìs de top drie Chinees. Maar ook die banken moeten zich houden aan internationale regels. Toch hebben zij ondanks die regels niet kunnen voorkomen dat er problemen zoals bij Evergrande ontstaan.
Published 11/17/21
China heeft een leerplicht, waardoor iedereen minimaal negen jaar naar school moet. Maar het verschil tussen de scholen op het platteland en in de steden is gigantisch. Daarom proberen ouders alles om hun kinderen op de beste scholen te krijgen.
Published 11/10/21
China kwam eind maart met z'n nieuwe vijfjarenplannen. En daarin staat dat het land over enkele jaren op technologisch gebied wereldleider wil worden. Want China is nu nog te afhankelijk van het buitenland. En dus wil het land meer zelfvoorzienend worden.
Published 08/25/21
China blokkeert Westerse sociale media als Twitter en Facebook. Chinese sociale media zijn wél toegestaan, maar de inhoud daarop wordt flink gecensureerd. Sinds enkele jaren is daar ook nieuwe Chinese wetgeving bijgekomen. Daardoor is een bedrijf in China nu zelf verantwoordelijk voor de inhoud op z'n platform.
Published 08/18/21
China stond jarenlang bekend als dé copycat van de wereld. Van sociale media tot apps: in China was een kopie van het origineel snel te vinden. Maar waar de Chinezen decennialang naar het Westen keken, kijken wij steeds meer naar China. Ook op technologisch gebied. Want daarin nemen de Chinezen steeds meer de leiding.
Published 08/11/21
China heeft zich de afgelopen twintig jaar op technologisch gebied gigantisch ontwikkeld. Daardoor zijn bedrijven als Alibaba, Tencent en ByteDance uitgegroeid tot wereldspelers. Maar sinds kort tikt de Chinese overheid deze techgiganten steeds vaker op de vingers.
Published 08/04/21
Onder aanvoering van China sloten vijftien landen in Azië en de Stille Oceaan vorig jaar één van de grootste handelsdeals ooit. Ondertussen bouwen de Chinezen gestaag verder aan de Nieuwe Zijderoute. Toch begint er ook in Azië steeds meer weerstand te komen tegen China. Mede door de conflicten in de Zuid-Chinese Zee.
Published 07/07/21
De Amerikaanse president Richard Nixon bracht in 1972 een bezoek aan Beijing. Met dat bezoek werd een 25-jarig internationaal isolement van China doorbroken. Bijna vijf decennia later is de situatie omgekeerd en probeert Amerika de Chinezen juist weer met man en macht te isoleren. Maar tot nu toe zonder succes. Dus staan beide kemphanen steeds vaker lijnrecht tegenover elkaar. En moet de rest van de wereld kiezen.
Published 06/30/21
De handel tussen China en Latijns-Amerika is de afgelopen decennia geëxplodeerd. En daarmee ook de Chinese invloed. Niet voor niets hebben recent drie landen in die regio de banden met Taiwan verbroken. Maar de laatste jaren neemt ook de kritiek toe. Deskundigen zeggen dat de relatie tussen China en Latijns-Amerika vooral voordelig is voor de Chinezen. En dat deze op de lange termijn daarom niet houdbaar is....
Published 06/23/21
De handel tussen China en Afrika was in 2020 goed voor 150 miljard euro. Geen enkel ander land dreef het afgelopen jaar zo veel handel met het Afrikaanse continent. Maar ondertussen is er ook kritiek. Sommige Afrikaanse landen hebben zo veel schuld dat ze die nooit helemaal terug kunnen betalen. Maar waar wel verplichtingen richting China aan zitten. Er wordt daarom ook al gesproken over een debt trap.
Published 06/16/21
De relatie tussen Europa en China is complex. Aan de ene kant wijst Europa met het vingertje als het gaat om mensenrechtenschendingen en oneerlijke concurrentie. Aan de andere kant verwelkomt ons continent de Chinese investeringen. China op zijn beurt probeert Europa te vriend te houden vanwege de enorme afzetmarkt, maar stelt tegelijkertijd alles in het werk om de Europese landen uit elkaar te drijven.
Published 06/16/21
BNR maakt vanaf woensdag 16 juni weer een nieuw seizoen van de China Podcast. Dit derde seizoen wordt anders dan de voorgaande twee. In de eerste vijf afleveringen van dit seizoen onderzoekt presentator Li'ao Wang de relatie van China met respectievelijk Europa, Afrika, Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en Azië. Wat er daarna komt, blijft nog een verrassing.
Published 06/15/21
De Chinese Volksrepubliek bestaat in 2049 precies 100 jaar. Tegen die tijd moet China als het aan president Xi Jinping ligt op economisch, politiek, militair en technologisch gebied de nummer één van de wereld zijn. Maar de grote vraag is: gaat dat China lukken? En wat wordt dan de rol van Nederland en de rest van het Westen?
Published 02/17/21
Ruim een jaar geleden werd in Wuhan voor het eerst bij mensen het coronavirus vastgesteld. Sindsdien is er nog geen onafhankelijk onderzoek geweest naar de oorsprong van het virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wilde dit wel, maar China hield lang de boot af. Tot enkele weken geleden. Toen besloot China dat de WHO tóch in Wuhan onderzoek mag doen. Maar wel onder strikte controle van China.
Published 02/03/21
De Chinese techmiljardair Jack Ma is al maanden niet meer in het openbaar gezien. De laatste keer dat de oprichter van Alibaba van zich liet horen, was toen hij een kritische toespraak hield over de financiële situatie in China. Niet lang daarna werd de beursgang van Ant Group het moederbedrijf van Alibaba uitgesteld. En vorige maand maakte de Chinese overheid bekend dat er een onderzoek is gestart naar mogelijk machtsmisbruik van Alibaba.
Published 01/20/21
China is druk bezig met het vaccineren van de eigen bevolking tegen het coronavirus. Het Chinese farmaceutische bedrijf Sinopharm claimt zelfs al een miljoen mensen te hebben ingeënt. In Nederland is er nog niemand ingeënt tegen het virus. Ons land heeft ook geen interesse in de Chinese vaccins. Nederland wacht liever tot onder andere de vaccins van de Amerikaanse farmaceutische ondernemingen Pfizer en Moderna zijn goedgekeurd.
Published 12/23/20
Verschillende nieuwe omroepen zijn de laatste tijd in het nieuws geweest, omdat ze een plekje op de Nederlandse tv willen krijgen. Denk aan Omroep Zwart en Ongehoord Nederland. Nu doet ook een omroep zoals ze het zelf zeggen: gericht op Aziatische Nederlanders een gooi naar een plaats in het omroepbestel. Omroep Pan-Asian Connections, kortweg PAC, hoopt voor het einde van het jaar 50.000 leden binnen te halen.
Published 12/09/20
Nederland worstelt nog steeds met het coronavirus. Dagelijks komen er duizenden nieuwe besmettingen bij en het is de vraag wanneer de coronamaatregelen helemaal opgeheven worden. Hoe anders is de situatie in China, de plek waar het virus voor het eerst uitbrak. Daar zijn nieuwe uitbraken op de vingers van één hand te tellen en wordt er weer gefeest als vanouds.
Published 11/25/20
China werkt sinds de oprichting van de Volksrepubliek met een vijfjarenplan. De top van de Communistische Partij komt dan bijeen om te bespreken hoe China zich in die periode moet ontwikkelen. Economisch én sociaal. Eind oktober was er weer zo'n bijeenkomst, achter gesloten deuren. Toch zijn al wat van de plannen naar buiten gekomen.
Published 11/11/20
Amerika kiest 3 november een nieuwe president. De keuze valt op de huidige president Donald Trump of op zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Ook China zal benieuwd zijn naar de uitslag. Maar de grote vraag is of de uitslag iets uitmaakt voor China.
Published 10/28/20
China is de grootste klimaatvervuiler ter wereld. Het land is verantwoordelijk voor bijna een derde van de wereldwijde CO2-uitstoot. Toch heeft president Xi Jinping vrij plotseling aangekondigd dat China in 2060 klimaatneutraal moet zijn. En eerder is China in het gat gesprongen toen Amerika zich terugtrok uit het klimaatakkoord van Parijs uit 2015.
Published 10/14/20