Episodes
Jakob Mathiasen tager i FYAM-klummen fat på ordet "presenteisme", som er et begreb, vi bør kende. For i stedet for at tage til sengs, når vi er selv er ramt af fx forkølelse og influenza, trækker mange af os i arbejdstøjet og ignorerer vores kroppes behov. Denne selvudslettende tendens fortjener vores fulde opmærksomhed - ikke kun for vores egen sundheds skyld, men også for vores patienters og kollegers. Vi kan ændre kulturen, og hvordan vi tænker om arbejde og sundhed. Practicus 269, side...
Published 03/24/24
Published 03/24/24
Den seneste medlemsundersøgelse fra Yngre Læger viser, at de fleste yngre almenmedicinere gerne vil have egen klinik - og helst i et fagligt fællesskab. Practicus 269, side 36-37.
Published 03/23/24
Udbrændtheden breder sig i almen praksis. Det kan der sagtens gøres noget ved, men løsningen kræver ændringer på mange områder. Og det bliver ikke nemt. Practicus 269, side 18-19.
Published 03/22/24
I 2023 gentog Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus i samarbejde med PLO trivselsundersøgelsen. Tallene herfra er ikke opløftende, men håbet er, at de kan bruges konstruktivt i forhold til organiseringen af almen praksis for at ruste den til fremtiden. Practicus 269, side 15-17.
Published 03/21/24
I denne udgave af bestyrelsens klumme ser Bolette Friderichsen på fremtidens almen praksis. Det er her i 2024, at Sundhedsstrukturkommissionen skal levere et faligt oplæg med 3-4 forskellige muligheder for, hvordan fremtidens sundhedsvæsen, og herunder almen praksis, skal organiseres. Bolette forholder sig til udspillet - og regionernes udspil, og hun peger på 9 centrale punkter i et bedre sundhedsvæsen. Practicus 269, side 5-7.
Published 03/19/24
Antallet af FYAM’er i DSAM falder let, selvom der uddannes flere kandidater fra universiteterne, og antallet af uddannelsesstillingerne i almen medicin er steget. Det har fået mig til at tænke over, hvorfor jeg er medlem af DSAM. Sådan indleder Julie Jepsen Strøm FYAM-klummen denne gang. Practicus 268, side 44-45.
Published 01/31/24
NGO’en Social Sundhed arbejder systemforandrende ved at tilbyde sundhedsfaglige studerende en læringsplatform til at forstå og arbejde med ulighed i sundhed igennem frivilligt brobyggende arbejde. Practicus 268, side 34-35.
Published 01/29/24
Lægedage 2023 blev en begivenhed, som var præget af spændende diskussioner, ny viden og netværksmuligheder. I alt 2.538 personer fra almen  praksis i hele landet lagde vejen forbi i efteruddannelsesugen. Programmet reflekterede de betydningsfulde ændringer, der er sket siden sidste år, og tog samtidig fat på de aktuelle udfordringer og visioner for fremtidens almen  praksis, som fylder. Practicus 268, side 26-27.
Published 01/28/24
Adspurgte australske kolleger gættede på, at de selv færdigbehandlede 40-60 %. Vores danske tilsvarende tal på ca. 90 % fremstod for dem som fantastisk. På tværs af nationaliteter hørte jeg frustration over den manglende anerkendelse, som almen praksis oplever fra politisk side – og måske også fra kolleger i sygehusverdenen. Men begrebet ”afviste henvisninger/patienter” var helt ukendt for de australske praktiserende læger på konferencen; de forstod simpelthen ikke, hvad jeg mente, eller...
Published 01/26/24
Praktiserende læger præsenteres i stigende grad for patienternes selvmålte data. Forventningen er, at vi skal bruge dem. Produkterne er sjældent baseret på evidens eller godkendt til at kunne diagnosticere. Hvordan kan vi anvende dem – og til hvad? Practicus 268, side  16-17.
Published 01/25/24
Vil selvmonitoreringsteknologier føre til bedre forebyggelse eller nye udfordringer i almen praksis? Det er ikke let at omsætte data fra wearables til sundhedsfremme i praksis. Alligevel er brugen af selvmonitoreringsteknologier stigende. De to forfattere, Olivia Spalletta og Sara Green, giver deres bud på hvorfor.  Practicus 268, side 14-15. 
Published 01/23/24
I monopolet sidder de to praktiserende læger Trine Jeppesen og  Laust Bjerg. Hør, hvordan de forholder sig til dagens dilemmaer.  
Published 01/03/24
I monopolet sidder Bruno Melgaard, praktiserende læge, og Sara Kaae Frandsen, hoveduddannelseslæge i hospitalsdelen. Hør, hvordan de forholder sig til dagens dilemmaer.  
Published 01/03/24
Midt i et omfattende behandslingsforløb for sammenbidsproblemer hos sin nye tandlæge og med en tanke om, at der måske kunne være tale om overbehandling, tog Mathilde Baumann i august til videnskabelig kongres i København, hvor Preventing Diagnosis 2023 blev afholdt. Problemet med overdiagnostik er globalt, og konferencen er med til at gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er, at vi ikke bare har fokus på denne tematik, men også hjælper hinanden med at vende udviklingen. Men drivkraften er...
Published 12/02/23
I FYAM-klummen giver Daniel Nyboe en opsang til de af vores kolleger, som itl stadighed fastholder gamle usunde skikke: Under mit hospitalsophold er det gået op for mig, hvor lidt vi uddannelseslæger - og i det hele taget faget almen medicin - bliver taget seriøst af vores kolleger på hospitalerne. Jeg har bidt mærke i, hvordan der bliver (ned)prioriteret, grinet af og rullet med øjnene over uddannelsessøgende læger - særligt i almen medicin. Men jeg tilhører den nye generation af læger, som...
Published 12/01/23
I den vestlige verden diagnosticerer vi stadig vagere tegn på kræft for at øge overlevelsen. Mange overvåges for selv små vævsforandringer. Det medfører en række etiske overvejelser og betoner kroppens flygtighed for de overvågede. Denne artikel beskriver, hvordan livet former sig, når vi forsøger at kontrollere kræft ved at forvente, at det kommer. Practicus 267, side 32-34. 
Published 11/30/23
Hvordan skal fremtidens sundhedsvæsen se ud? Hvilken plads har almen praksis? Robusthedskommissionen er kommet med et bud. Sundhedsstrukturkommissionen  er i gang, og dermed var scenen sat til åbningen på DSAM's årsmøde. Tre gæve mennesker lagde ud med deres bud fra forskellige vinkler og tændte en elan, der smittede af på resten af dagen - fra kaffepausen til dansegulvet og alt imellem de to. Practicus 267, side 20-21.
Published 11/29/23
I april 2023 udgav DSAM en rapport over opgaver i almen praksis. Formålet var at forkare omverdenen, hvilke opgaver vi løser, hvad opgaverne kræver - og hvad de bidrager med i sundhedsvæsenet. Practicus 267, side 5-7.
Published 11/27/23
I denne tredje og sidste dilemma-podcast fra DSAM's Årsmøde 2023 svarer monopolet på spørgsmål om  fase 3-lægen skal supervisere yngre uddannelseslæger, og om det er okay, at uddannelseslægen passer praksis, mens tutorlægen tager på en uges ferie.  
Published 11/06/23
Anden dilemma-podcast fra DSAM´s Årsmøde 2023. I denne podcast svarer monopolet på spørgsmål om, hvordan man kan støtte uddannelseslægen mod at blive praktiserende læge, hvordan man håndterer, at en uddannelseslæge har opført sig upassende, og om KBU-lægen skal sidde med i økonomimøderne i praksis.
Published 11/06/23
Hverdagens dilemma er nyt koncept på Practicus Podcast og de første tre monopoler er sat i stævne på DSAM's Årsmøde 2023. I denne podcast svarer monopolet på spørgsmål om, hvordan man "unfriender" en kollega på Facebook, og hvordan man afviser en urimelig patient uden at skulle frygte klage eller repressalier. 
Published 11/06/23
Christian Quaade Michelsen fortæller her i sin sidste FYAM-klumme om nogel personlige oplevelser, som har gjort ham klogere på relationers betydning. Practicus 266, side 40-41.
Published 10/22/23
Hvert år adopterer vi ca. 100 børn i Danmark. For at blive godkendt til adoption skal forældrene have lavet en 'helbredsattest for adoptanter' hos egen læge. I denne artikel får du gode råd til mødet med adopterede og adoptanter. Practicus 266, side 36-39.
Published 10/20/23
Koncernklinikkerne vokser hastigt frem i Danmark, men de kommer med en række problemer. Omkring 150.000 patienter står allerede uden en fast læge. Hvor kan vi sætte ind? Denne podcast begynder med et oplæg ved Thomas Purup, formand for FYAM og forfatter til opråbet, og fortsætter med oplæsning af artiklen. Practicus 266, side 33-35.
Published 10/04/23