Episodes
Published 11/28/21
Alli on Suomessa harvalukuinen pesimälintu, mutta muuttoaikoina keväin syksyin niitä voi nähdä paljon, kun tuhannet allit matkaavat pitkin Suomenlahtea arktiselle tundralle ja sieltä takaisin. Vanha kansakin kiinnitti tähän koreaan lintuun ja sen liikehdintää huomion. Ja varsinkin allin lauluun. Siksi voi sanoa, että alli on kaikin puolin tarunhohtoinen lintu. Nykyään alleja näkee talvisin Suomenlahdella kymmeniä tuhansia. Mistä tämä johtuu? Luontoretkellä Juha Laaksonen tapaa miehen, joka on...
Published 11/28/21
Syksyllä niitä saattaa tulla sisätiloihin, eivätkä ihmiset ole siitä mielissään. Jos sen näkee ulkosalla, se voi aiheuttaa myös söpöydellään ilon pirskahduksen. Sillä on tapana tehdä ruokakätköjä ja niitä voi löytää hyvinkin erilaisista paikoista, esimerkiksi saappaista, housujen taskuista, tyynyliinojen alta tai vaatekomerosta. Kyseessä on metsähiiri. Miksi tämä laji on yleinen Etelä-Suomessa ja miten sen esiintyminen vaikuttaa muiden eläinten elämään. Tällaisia asioita pohtivat tohtori...
Published 11/21/21
Suomen metsissä ja merissä vipeltävillä eläimillä riittää erilaisia isähahmoja. Suureen joukkoon melko varmasti kuuluu sekä huolettomia uroksia ja huolellisia koiraita. Voiko vaikkapa kalakoiras olla huolehtiva isä? Millainen urosten rooli ylipäätään on eläinmaailmassa? Voiko lintu, nisäkäs tai kala olla siis hyvä tai huono isä? Isänpäivän luontoretkellä Espoossa Riku Lumiaro ja Juha Laaksonen pohtivat tällaisia asioita.
Published 11/14/21
Harvinaisen linnun löytämistä voi verrata lottovoittoon. Pienemmät harvinaisuudet eivät tuo vielä jättipottia, eikä sellaisia kovin usein ole jaossakaan. Mutta joskus tömähtää seitsemän oikein ja vielä muutama lisänumerokin. Näin voi hyvillä mielillä todeta käyneen ornitologi Petteri Lehikoiselle Heinäkuussa 2021 Kilpisjärvellä. Kun löytää uuden lintulajin Suomelle ja samalla koko läntiselle Palearktiselle alueelle, niin kaikki ymmärtävät, että kyse on äärimmäisen harvinaisesta havainnosta....
Published 11/07/21
Moni meistä on joskus elämässään snorklannut ja ihastellut veden pinnan alaista maailmaa. Jotkut ovat päässeet näkemään leväviidakon suojissa lymyileviä kaloja, simpukoita ja äyriäisiäkin. Luontoretkellä Juha Laaksonen tapaa vedenalaisen valokuvauksen mestarin Pekka Tuurin, joka voitti vuoden 2021 Vuoden luontokuvakilpailun kuvallaan Liskomies. Millaista pinnan alla kuvaaminen oikein on ja miten voittokuva syntyi?
Published 10/31/21
Lammas, lehmä, koira ja kissa. Kotieläinten ääniä voi matkia monella tavalla. Joillekin se on helppoa, toisille äärimmäisen vaikeaa. Linnuista tunnettuja matkintakohteita ovat varpuspöllö, harmaapäätikka, kuhankeittäjä, mutta osaako kukaan viheltää sujuvasti vaikkapa punatulkkua? Luontoretkellä Juha Laaksonen tapaa Mäntyharjun maisemissa arkkitehtiopiskelija Anton Ahlstedtin, joka kertoo, että hän harrastaa eläinten matkimista. Millainen eläinten matkija Anton Ahlstedt oikein on ja...
Published 10/24/21
Ruska kertoo syksyn etenemisestä. Mutta mitä kaikkea ruskasta oikeastaan tiedetään, miten ja miksi se syntyy? Mitkä puut saavat kauneimmat värit, miksi jotkin puut ovat keltaisia ja joissain on oranssia ja punaista? Tuleeko kaikkiin puihin värejä? Luontoretkellä Siuntiossa ruskan jäljillä ovat Juha Roiha ja Juha Laaksonen.
Published 10/17/21
Lokakuun kymmenes päivä vietetään kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven päivää. Juhlapäivän kunniaksi Juha Laaksosen Luontoretkellä vieraillaan Nurmijärven Palojoella, Kiven lapsuuskodin pihamaalla. Millaisissa maisemissa nuori Aleksis vietti ensimmäiset vuotensa? Millaisia luontohavaintoja hän teki ja mitkä lähialueen linnut ja nisäkkäät esiintyivät hänen teoksissaan? Kiven lapsuuden maisemista kertoo professori Pekka Laaksonen.
Published 10/10/21
Tiheäkasvuinen, syksyinen ruovikko kätkee sisäänsä erikoisen näytelmän. Ruovikoissa on sadoittain lintuja, jotka tankkaavat läpitunkemattoman viidakon kätköissä innokkaasti ravintoa ja valmistautuvat tällä tavoin muuttomatkalle. Pääosa hyönteissyöjälinnuista on jo lähtenyt, mutta ruovikoissa on edelleen elämää. Luontoretkellä Juha Laaksonen pääsee pitkän linjan lintuharrastajan ja rengastajan Hannu Ekblomin mukaan Särkisalon Rusthollinlahden ruovikkoon. Miten lintuja pyydystetään ja millainen...
Published 10/03/21
Joka vuosi tuhannet linnut takertuvat rannoille jätettyihin siimoihin. Siimat kietoutuvat lintujen siipien ja jalkojen ympärille. Linnut menettävät lentokyvyn ja saavat tulehtuvia haavaumia. Luontoretkellä lähdetään pelastamaan siimaan takertunutta sinisorsaa Helsingin Santahaminan lähettyville. Ammattimiehenä häärii Petteri Lehikoinen lintujen pelastamiseen erikoistuneesta Avescapes Oy:stä ja apumiehenä toimii Juha Laaksonen.
Published 09/26/21
Syksyllä metsäjäniksen ruskea turkki vaihtuu valkoiseen talvipukuun. Tietääkö valkoinen jänis olevansa sopimattomassa asussa, jos maassa ei olekaan vielä lunta? Miten nuoret jänikset suhtautuvat elämänsä ensimmäiseen lumisateeseen, ovatko ne leikkisiä ja tuntevatko jänikset toisensa? Luontoretkellä metsäjäniksistä kirjan tehnyt luontovalokuvaaja Eija Kujansuu kertoo jänisten elämästä. Retkikaverina Kirkkonummella on Juha Laaksonen.
Published 09/19/21
Millainen kokemus on ajella moottoripyörällä lämpimän kosteana kesäiltana tai -aamuna, kun aurinko juuri laskemassa tai nousemassa. Ehtiikö siinä katsella maisemia, lintuja ja nisäkkäitä tai nauttia vaikkapa tuoksuista. Voiko siis moottoripyöräilyn ja luontoharrastuksen yhdistää? Juha Laaksosen luotsaamalla luontoretkellä helsinkiläinen Pekka Jokinen kertoo, millaisia havaintoja hän on tehnyt moottoripyöräillessä.
Published 09/12/21
Sillä on musta päälaki ja komea punainen nokka. Siipiväli on metrin verran ja ääni uljaan karhea. Kyseessä on maailman suurin tiira eli räyskä. Mitä suomalaisten räyskien pesimätavoista tiedetään ja mitä viime vuosina tehty satelliittitutkimus on paljastanut niiden muuttoreiteistä ja talvehtimisalueista? Juha Laaksosen kanssa räyskien elämää Helsingissä selvittelee dosentti Patrik Byholm.
Published 09/05/21
Yksinpurjehtija Jouni Koivuneva on ollut yli kuukauden merellä, kiertänyt Ahvenanmaan ja käynyt länsirannikolla Isokarissa ja Kylmäpihlajassa asti. Nyt hän on saapunut muutamaksi yöksi saaristomerelle Utöhön. Millaista on olla merellä yksin, mitä purjehtiessa ehtii tai haluaa pohtia? Millaisia elämyksiä purjehtiminen tarjoaa? Retkikaverina Utössä on Juha Laaksonen.
Published 08/29/21
Millaista on luontoäänittäjän työ? Kuinka hyvin linnut on syytä tuntea ja varsinkin kohde, jossa aikoo äänittää? Onko äänittäminen työlästä eli pitääkö vielä seuraavina päivinä viettää aikaa esimerkiksi tietokoneen äärellä? Luontoretkellä pääsemme Hannu Jänneksen ja Juha Laaksosen mukaan Utön Itäniitylle ihmettelemään elokuista äänimaisemaa. Millä keinoin parin viime yön äänet on saatu talteen? Ja millaisia ääniä elokuinen saaristoluonto tällä kertaa tarjoaa?
Published 08/22/21
Valamon hautausmaa on pieni ja idyllinen paikka metsän keskellä. Hautausmaalla lepäävien vainajien puiset ristit ja kivilaatat kertovat venäjää taitaville lepääkö haudoissa kuuliaisuusveljiä, viitankantajia, munkkeja, erakkomunkkeja, igumenejä tai peräti arkkimandriittoja eli ansioituneita luostarin johtajia. Luontoretkellä Juha Roiha ja Juha Laaksonen luovat silmäyksen kulttuurihistoriaan, mutta katselevat myös kasveja ja tarkastelevat hautausmaan yleisilmettä sekä vierailevat muutamilla...
Published 08/15/21
Jere Toivola on ollut jo pienestä pojasta lähtien kiinnostunut pöllöistä, ennen kaikkea huuhkajista. Mistä innostus alkoi ja millaisille retkille se on vuosien mittaan johtanut? Kuinka monella huuhkajan reviirillä tai pesällä Toivola on ehtinyt vierailla? Mitä Toivola haluaisi huuhkajista vielä tietää? Retkikaverina Heinolan suunnalla on Juha Laaksonen.
Published 08/08/21
Mitä tapahtuu, kun kaksi miestä nälkäisinä pysähtyvät ex tempore aamiaiselle Iisalmessa. Voiko aina valita parhaan mahdollisen aamiaispaikan vai voiko siinäkin tulla yllätyksiä. Pitääkö olla hyvät näköalat, vesi lähellä ja tuleeko aamiaista syödessä tehtyä luontohavaintoja. Miten keskustelu siis etenee, kun ollaan sellaisessa paikassa, missä Heikki Lokki ja Juha Laaksonen eivät ole aiemmin olleet.
Published 08/01/21
Luontoretkellä lähdetään Juha Laaksosen johdolla aamukävelylle vanhaan metsään Mäntyharjulla. Metsässä on lämmin, mutta ei yhtä kuuma kuin tien pientareella. Metsässä on rauhallista ja mukava liikkua. Millaisia yllätyksiä voi tulla vastaan, kun vain on korvat ja silmät avoimina, ihan siis sattumalta?
Published 07/25/21
Se on komea valkoinen, suurikokoinen perhonen, jolla on takasiivissä mustakehäiset punaiset, keskeltä valkeat silmätäplät. Se on harvinainen ja monien mielestä Suomen sykähdyttävin perhonen. Sen nimi on tuttu jo lapsuudesta: apollo. Luontoretkellä lähdetään bongaamaan apolloa Lohjan seudulta. Oppaana on Marcus Wikman ja retkikavereina Riku Lumiaro ja Juha Laaksonen.
Published 07/18/21
Otetaan kuvitteellinen tilanne, joka voi olla myös ihan todellinen. Mitä tapahtuu, kun nuori urheilullinen mies tulee yllättäen kertomaan lintuhavainnoistaan Juha Laaksoselle Mäntyharjun torilla. Miten juttu alkaa edetä, yhdistääkö luonto vai erottaako se? Millainen luontoharrastaja Anton Ahlstedt oikein on?
Published 07/11/21
Luontoretki vietetään kesäyön tunnelmissa Sipoossa. Juha Laaksonen pääsee Helsingin yliopiston, Luomuksen museomestarin, Seppo Niirasen, mukana seuramaan kehrääjien pyyntiä. Mitä noista yön salaperäisistä, mystisistä, oudosti ääntelevistä linnusta tiedetään ja mitä niiden elämästä halutaan selvittää? Ainakin talvehtimisalueet lienevät vielä hiukan hämärän peitossa?
Published 07/04/21
Moni meistä haaveilee elämästä maalla vanhassa puutalossa, monine kotieläimineen, peltojen, kukkaniittyjen ja metsän keskellä. Jos ei ihan ympärivuotisesti niin ainakin kauniina kesäpäivinä. Luontoretkellä Juha Laaksonen vierailee Mäntyharjulla Römmilän maalaismaisemissa. Nuori isäntä Karri Eerikäinen on ottanut hoitaakseen suvun vanhan tilan. Millaista elämänasennetta maalaisidyllissä asuminen oikeasti vaatii?
Published 06/27/21
Valamon luostarin johtaja, igumeni Sergei on kukkien suuri ihailija. Miksi kukat kiehtovat arkkimandriittaa? Miten Valamon luostari on reagoinut pölyttäjähyönteisten vähenemiseen ja miten monimuotoisuutta halutaan suojella luostarin alueella. Luostarin puutarhassa luonnonkukkien ja perennojen parissa, Isä Sergein seurassa on Juha Laaksonen.
Published 06/20/21