Episodes
Iuliu este Nutritionist si Dietetician boli cronice, are un certificat Plant-Based Nutrition - T. Collin Campbell Center of Nutritional Studies din cadrul Cornell University și este membru în Colegiul Dieteticienilor din România. Acest episod de podcast este pentru cei care au nevoie de o altă perspectivă în privința remisiei următoarelor boli cronice: obezitate și diabet; hipertensiune arterială (HTA); angina pectorală, infarct, AVC - boli ischemice; cancer; steatoza hepatica; ...
Published 04/25/23
Published 04/25/23
Dacă nu poți avea o comunitate într-o comunitate monetizată atunci cum poți avea o economie într-un ecovillage?
Published 07/27/22
Cultura într-un ecovillage se răsfrânge asupra tuturor lucrurilor pe care le face un ecovillage. La fel ca aerul cultura este ceva intangibil cu care se poate lucra pentru bunăstare.
Published 07/27/22
Ecologic/ecologie pare a fi un înțeles atât de uzat mai ales în înțelegeri greșite încât este momentul să recuperăm înțelesul mai profund al acestui concept. O redenumire de Ecologie Profundă (Deep Ecology) împărțită în Ecologia Exterioară și Ecologia Interioară pare să fie un prim pas.
Published 07/26/22
După spusele Anei Maria aspectul social într-un ecovillage se poate împărți în: noțiunea relației din perspectiva ecologică; relația ca principală cauză de eșec; dansul polarității dintre individ și colectiv.
Published 07/26/22
Primul episod BONUS dintr-o serie de 5 despre conceptul unei comunități ecologice vegane.
Published 07/09/22
Ioan Iacob trăiește cu dorința de a face unele experimente mai mici sau mai mari în viața lui. În această notă a experimentat veganismul timp de 12 luni. Doar că în urma acestui experiment a concluzionat că nu vede cum ar putea trăi altfel așa că a decis să devină și el vegan. Realizând că animalele sunt ființe și nu mâncare a ales să facă și activism stradal vegan iar mai târziu a scris Cartea Neagră a Animalelor. Posibil ca Ioan să fie unul dintre cei care demontează mitul că veganii nu...
Published 04/06/22
De data aceasta este diferit. Sociologul vegan Maria Martelli a scris „Povestea scroafei și a devenirii omului”. Așa că am invitat-o să ne citească un pic din cele 25 de pagini ale povestirii vegane. Sper ca acest episod să vă trezească interesul și să luați GRATUIT povestirea de aici shorturl.at/suRU7.
Published 02/22/22
Alin practic s-a trezit într-o lume vegană venind pe linia de probleme cu sănătatea. Dieta bazată pe plante i-a rezolvat situația așa că a decis să își însușească stilul de viață vegan și chiar să își dorească să devină un nutriționist bazat pe plante. Fiind și un mare iubitor de ceaiuri a început proiectul esensis. Poate cel mai important de extras din acest episod de podcast este să aflăm câte ceaiuri există pe această lume și cum se numesc celelalte băuturi cu plante dacă vrem să tratăm...
Published 01/20/22
Uite că am ajuns și la un început de sezon 3. Abia așteptam să ajung aici. :) Vă mulțumesc mult pentru timpul oferit ascultării acestui podcast vegan. La mulți ani de 1 noiembrie - Ziua Internațională a veganilor.
Published 11/01/21
Acesta este un episod BONUS despre de ce lâna nu este vegană. Chiar dacă există lână de capră, iepure, cămilă sau alt mamifer în acest episod mă refer mai mult la lâna oilor. Sunt multe persoane care consideră că producerea lânii este o activitate normală și naturală pentru oi. Aceste persoane susțin că oile nu suferă sau nu mor și de aceea este etic să folosim lâna lor. Dar oare chiar așa este? Aflăm în acest episod bonus.
Published 10/18/21
În partea a doua a întâlnirii cu Irina Breniuc aflăm de ce este important să mergem la TRIFOI Fest și de ce plasticul nu este vegan iar reciclarea nu este o soluție. În același timp aflăm și cum văd George Monbiot, Vandana Shiva și José Mujica o lume 100% vegană în viitorul apropiat. Spre final Irina ne explică de ce a ales numele TRIFOI pentru acest eveniment.
Published 09/24/21
Irina Breniuc este una dintre acele persoane care a ales un stil de viață vegan din dorința de a proteja mediul și resursele  pământului. Momentul decisiv care a influențat-o cel mai mult a fost  când a aflat de amprenta de carbon și amprenta de apă. Acestea fiind cu mult mai mari pentru un stil de viață tradițional cu o dietă omnivoră în comparație cu o dietă bazată pe plante. Pe Irina o găsim în mediul online dar și offline ca o susținătoare a principiilor de viață Zero Waste iar mai apoi...
Published 09/17/21
Katharina este venită din altă țară în România unde s-a stabilit și astăzi a ajuns să practice un nou concept de agricultură și anume Agricultura Ciclic Vegană. După 30 de ani de vegetarianism a ales un stil de viață vegan și vrea să se apropie mai mult de unul raw-vegan. Zilele ei sunt pline și de activități pentru proiectele BioFarmLand, rețete de muștar bio și un ecovillage la început de drum în Firiteaz. În timpul liber a găsit energia oferită de o dietă bazată pe plante și a alergat...
Published 08/03/21
O prăjitură raw-vegan, un cumul de experiență în bucătărie și perseverență cu răbdare sunt câteva dintre ingredientele care au dus la creșterea atelierului Lorelicious. Un proiect dulce început de Lorelei Răducan care astăzi veganizează din ce în ce mai multe prăjituri și deserturi. Cioconuci sau cozonacul sunt doar două dintre rețetele transformate care te fac să te întrebi De unde au luat rețeta bunicii mele. În acest episod aflăm de le la Lore cum au început toate.
Published 06/29/21
După aproape 6 luni de la deschiderea magazinului vegan Magazin Zero Waste Ana Maria ne propune tabăra vegană TRAI. Un spațiu și timp dedicate stilului de viață ecologic în toate formele sale - ZeroWaste. Vegan. Ecologic. TRAI este prima tabără pentru dezvoltarea practicii unei Comunități Intenționale Ecologice în România. Acest episod este despre acest proiect care vrea să experimentăm viața într-un Sat Ecologic Aspirațional.
Published 06/09/21
Întâi vegetariană apoi vegană din 2019, Doris Nemeș caută să își ofere timpul voluntar în organizații care promovează veganismul și drepturile animalelor. Acum se ocupă de veganizarea României cu ajutorul proiectului Start 22+. Pe lângă toate acestea ea iubește foarte mult... liliecii. Cum a trecut prin toți acești pași aflăm în acest episod de podcast vegan.
Published 05/28/21
Daniel a petrecut primii ani din viața lui la țară unde de mic a simțit că este ceva în neregulă cu modul în care tratăm animalele și refuza să ia parte la chinuirea lor. Ani mai târziu a descoperit stilul de viață vegan iar acum deschide dialoguri de welfarism din partea Asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.).
Published 05/21/21
Așa spune datina și tradiția ca porcul să fie tăiat de Crăciun și mielul de Paște pentru o masă bogată de sărbători în familie. Ce se întâmplă când tradiția întâlnește etica? Pot fi acestea într-o relație continuă de prietenie?
Published 04/11/21
Orice descriere a acestui episod BONUS ar fi prea neînsemnată în comparație cu ce oferă filmul documentar Natura Umană.
Published 03/26/21
Din stomatologie a învățat ce înseamnă prevenția. Mai târziu, după ce află că băiatul ei de de 6 luni este alergic la produsele de origine animală, Cristina Nesterov descoperă stilul de viață vegan ca fiind cea mai bună alegere pentru ea și familia ei. Începe și testează băuturile din semințe, nuci și leguminoase. Într-un final realizează că laptele din caju este exact ce vrea. Astăzi o prietenă îi cere o sticlă de lapte din caju, mâine două sticle și alte mămici îi bat la ușă. Încet, încet...
Published 03/20/21
Filmele o influențează mereu pe Diana. Tot în urma unui film a devenit vegană apoi un activist dedicat. Mai târziu, cum poate era de așteptat, a făcut și primul ei documentar Natura Umană Film. Pentru ea, cea mai mare provocare din timpul filmărilor a fost să filmeze animalele cu gândul de neputință că nu poate face nimic pentru ele. Episodul 9 din sezonul 2 este despre călătoria Dianei în realizarea unui documentar unic în România.
Published 03/15/21
Alex este unul dintre acei vegetarieni de prea mulți ani să își mai aducă aminte. Următorul pas spre veganism a fost inevitabil. Pentru el a fost mai greu în primele zile de activism vegan dar asta nu l-a împiedicat să inițieze Marşul Oficial Pentru Drepturile Animalelor. Acum, Alex, este în proces de a veganiza toate rețetele prin restaurantul vegan LevelUp din București. Despre toate acestea doar în episodul 8 din sezonul 2 de podcast vegan De la Vegan la Vegan.
Published 03/06/21
Ideea a apărut în 2018 când Andrei gătea brânză din caju pentru prietenii lui. Când aceștia au aflat că brânza lui nu este din lapte și este din caju au afirmat entuziasmați: „Dacă ar exista astfel de produse peste tot eu nu mai consum brănza din lapte sau alte lactate.” În acest moment lui Andrei i se aprinde beculețul. Dar dacă chiar ar exista...? După câteva luni, în 2019 FILGUD prinde contur iar în 2020 se lansează pe piața din România. Ce a urmat aflăm în acest episod de podcast vegan....
Published 02/26/21